GYIK és jogi nyilatkozat

Hungarian Vizsla Inu - Your loyal friend in Crypto

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)


Mi is az a kriptovaluta?

A kriptovaluta egy digitális eszköz, amely megbízhatósága miatt fizetőeszközként - decentralizált fizetőeszközként - is használható. A kriptovaluták mögött nincs a klasszikus értelemben vett fedezet (pl.: arany), az értékét a közmegállapodás generálja, azaz az aktuális árfolyam mindig a kereslet-kínálattól függ.

Hogyan zajlik a jótékonykodás?

A HVI indulásakor az összes kiadott token tíz százaléka egy elkülönített számlára került, melyből a csapat a jótékonykodási eseményeket finanszírozza. Az elkülönített összeg valós pénzben mérhető értékét mindig a token aktuális árfolyama adja. A csapat vállalja, hogy az elkülönített számláról finanszírozza a jótékonyságokat. A jótékonysági események a roadmapben meghatározott ütemben fognak történni. A támogatott alapítványok, menhelyek a későbbiekben fognak kiválasztásra kerülni.

Hogyan történik Magyarországon a kriptovalutákkal kapcsolatos adózás?

 A 2022. évtől Magyarországon is szabályozásra kerül a kriptovalutákon elért profit utáni adózás. A kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni úgy, hogy a tevékenységekhez kapcsolódó költségek (bányagép, villanyszámla, akár a tőzsdéknek fizetett díjak) levonhatók a nyereségből. Az új szabályok szerinti első adóbevallási határidő így 2023. májusa. A csomagnak része, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok öt évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, tehát a öt évvel korábbról származó nyereséget is le lehet büntetlenül adózni. Ez 2018. januárját jelenti. Egyelőre csak a jogszabály módosítását nyújtották be az országgyűlésnek, a NAV-ra vonatkozó részletszabályok kidolgozása várat magára. Az adózás önbevallásos lesz. A NAV ugyanakkor ellenőrizheti a bevallás hitelességét és akkor az adózónak bizonyítani kell tudnia, hogy a bevallása a valóságnak megfelel. (Forrás: Forbes magazin)

Mi a BEP-20 token?

Egy token sztenderd ami Binance Smart Chain alapú és ami az ERC-20-as rendszer kiterjesztése, ez pedig a legyakoribb Ethereum blokklánc alapú token sztenderd. Úgy gondolhatunk rá, mint a egy tervrajz arra, hogy miként tudunk a tokennel kereskedni és más használati szabályait határozza meg. Egyébként mivel hasonlít a Binance Chain BEP-2 és ERC-20 kiterjesztésére így kompatibilis is velük. A BEP-20 létrehozásának egyik célja az volt, hogy egy flexibilis formátumot biztosítson a fejlesztőknek, azért hogy különböző tokeneket tudjanak létrehozni. Ezek üzleti részesedéstől kezdve banki széfben tartott pénzt is képviselhetnek.

Mi a mém coin?

Olyan coinok vagy tokenek ami az internetes memékről, jelenlegi eseményekről vagy online közösségekről és influencerekről inspirálódnak, de lehet bármilyen olyan témakör ami vicces vagy populáris témát tud felölelni és szimbolizálni.

Mi a mém?

Kifejezés, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten.
 

Jogi nyilatkozat:


A kriptovaluták kiemelten kockázatos befektetésnek minősülnek, mint ilyen a HVI sem ígérhet garantált hozamot és akár a befektetett összeg részleges vagy teljes elvesztésével is járhat, így minden befektető csak saját felelősségére vállalja a befektetéssel járó kockázatokat. A HVI csapata befektetési tanácsadást nem végez, így befeketetési tanácsadásnak nem minősül.

Az MNB tájékoztatója a kriptovalutákkal kapcsolatban:

https://www.mnb.hu/felugyelet/piacfelugyelet/befektetoi-figyelmeztetesek/termekekkel-kapcsolatos-tajekozodas/az-mnb-altal-nem-felugyelt-befektetesek

A Hungarian Vizsla Inu a Pmt. 1. § (1) bekezdés n) pontjában meghatározott virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltató tevékenységet nem végez!

A Hungarian Vizsla Inu a Pmt. 1. § (1) bekezdés o) pontjában meghatározott letétkezelő pénztárca-szolgáltató tevékenységet nem végez!